Детальний аналіз та характеристика ґрунтових та кліматичних умов місця закладання насаджень

2Далеко не всі ґрунти однаковою мірою забезпечують нормальні умови для росту і плодоношення насаджень. Тому ґрунти аналізуються за такими показниками:

  • тип і підтип,
  • генетичні горизонти,
  • гранулометричний склад,
  • вміст гумусу,
  • гідролітична кислотність,
  • об’ємна маса,
  • забезпеченість рухомим фосфором і обмінним калієм,
  • рівень залягання ґрунтових вод,
  • ступінь змиву ґрунту і заходи з попередження його ерозії.

При підготовці проекту проводиться аналіз багаторічних кліматичних показників:

  • середня температура повітря (°С),
  • середня температура січня,
  • середня температура липня,
  • абсолютний мінімум температури,
  • сума активних температур вище 10°С,
  • кількість днів із середньодобовою температурою вище 15°С,
  • висота снігового покриву (см),
  • глибина промерзання ґрунту (см),
  • дата останніх весняних заморозків та вірогідність цвітіння плодових дерев і ягідників у цей час,
  • середньомісячна кількість опадів і сума їх за рік (мм) та доцільність можливої недостачі їх компенсування зрошенням,
  • вологість повітря (%),
  • швидкість вітрів та переважаючий їх напрям.

Для плодових культур і ягідників використовується досить широкий діапазон орографічних місцеположень. В Україні є досить велика кількість рівнин, балок та узгір’їв з помітною різницею у висоті, які різняться за тепловим та водним режимом. Узгір’я, які чергуються з низовинами, балками й долинами, характеризуються різною експозицією схилів, котрі визначають також і властивості ґрунтів та їх придатність для окремих плодових і ягідних культур. Територія вододілів без поверхневого або всередині ґрунтового стоку, підґрунтя часто (особливо в Поліссі) перезволожується за рахунок надмірної кількості води. Перезволоження залежить від будови ґрунту і підґрунтя, та робить ділянки непридатними для плодових насаджень. У западинах, замкнених долинах невеликих річок нагромаджується і довго утримується холодне повітря, яке є причиною підмерзання рослин. Водночас родючість ґрунту часто неоднакова навіть в одному й тому ж господарстві, а то й на одній ділянці. Все це необхідно враховувати при виборі ділянки під окремі плодові та ягідні культури.